Bejelentkezés
SZILVA.HU

SZILVA

szilva

Info

SZILVA.HU
/szilvarol.html

Szilva - Minden amit a gyümölcsről és a szilvapálinkáról tudni érdemes

Leggyakoribb gyümölcsünk, Magyarországon minden negyedik gyümölcsfa szilvafa. Nagyobb része házikertekben található, vidéken majd minden udvaron található szilvafa, de az árokpartokon, utak mentén is gyakran találkozhatunk vele. Hallhatunk arról is, hogy a nemesség záloga hét szilvafa volt.

Legújabb twittek

Amikor előkerül a melóban a kisnövényhatározó E: kaptam panyolai pálinkát K: az szilva E: fosokából K: nemtudom szi… https://t.co/XEOXvpGRTr

REKORD RÖVID MECCS?! 22 PERC ALATT VÉGE! (HULLA_SZILVA, SDK, zoli) | PUBG FPP-SQUAD: https://t.co/x6TQsbqO5z @YouTube által

Serpenyőre lövünk célba a srácokkal (HULLA_SZILVA, SDK, zoli) | PUBG FPP-SQUAD: https://t.co/ZzMasXJiIk @YouTube által

RT @VitalBMX: Vital BMX member tommy.szilva93's @TotalBMXcom Killabee K2 - https://t.co/DFm390SXZi https://t.co/meL1aYFUMI

Vital BMX member tommy.szilva93's @TotalBMXcom Killabee K2 - https://t.co/DFm390SXZi https://t.co/meL1aYFUMI

TERMÉSZET ÁLDÁSA: ASZALT SZILVA https://t.co/iqLbdas8oP

I added a video to a @YouTube playlist https://t.co/sguCejwzZf Hull a Szilva a Fáról - Gyerekdal mix - HeyKids

I added a video to a @YouTube playlist https://t.co/AahsQo3YVH Hull a Szilva a Fáról - Gyerekdal mix - HeyKids

I added a video to a @YouTube playlist https://t.co/f0otSOSQBN Hull a Szilva a Fáról - Gyerekdal mix - HeyKids

I added a video to a @YouTube playlist https://t.co/XOpRVfdZFB Hull a Szilva a Fáról - Gyerekdal mix - HeyKids

@_bendzsi @fernenbergen @Hoschek_ szilva?

Kifejezetten egy dögös illat, erős és magabiztossá tesz. Szegfű, szilva és pézsma finom egyvelege. https://t.co/Uphcb7jWFj

Örök harag a szilva miatt https://t.co/Px7U89zS0k #csubakka #harag #szilva

Masszív hegyoldali végjáték! (Krestofka, HULLA_SZILVA, hungaromakker) | PUBG FPP-SQUAD: https://t.co/CjoVbVBZO3 @YouTube által

Keresés
 
Túraajánlat

Kapcsolat

Szálláshelyek
 
Pálinkakóstoló
 
Helyi ételek
 
A szilváról
 
Aszalt gyümölcsök
 
A táj

Népi építészet

Kikapcsolódás

Érdemes tudnunk a szilváról...

Leggyakoribb gyümölcsünk, Magyarországon minden negyedik gyümölcsfa szilvafa. Nagyobb része házikertekben található, vidéken majd minden udvaron található szilvafa, de az árokpartokon, utak mentén is gyakran találkozhatunk vele. Hallhatunk arról is, hogy a nemesség záloga hét szilvafa volt.

Országunk minden táján folyik szilvatermelés kisebb-nagyobb mértékben. Számos szilvához kapcsolódó településnevünk - Szilvásvárad, Szilvágy, Szilvás, Szilvásszentmárton, Vasszilvágy - is erre utal.

A Földközi-tenger keleti medencéje környéke az õshazája, Szíria, Irán, Örmény-Török- és Görögország népei termelték elõször.

Gyorsan elterjedt Európában, de a többi kontinensekre is eljutott, fõleg Észak- és Dél-Amerikára jellemzõ, bár Kína is egyre nagyobb szilvatermelõ. Mindezek ellenére még ma is Európa adja a szilvatermés zömét.

Roppant változatos a fajtaválaszték. Édestõl a keserûn át a savanyúig. Színei is igen változatosak, a halvány rózsaszíntõl a feketéig.

Mire jó a szilva?

Tápértéke:

A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát segíti elõ azoknál, akik sok fehérjét és keményítõt fogyasztanak. Tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található. Ha vitaminokból mennyiségre nincs is sok, de egymást segítik a felszívódásban.

Gyógyhatása:

A szilva és aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sûrítve. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.

Leterhelt máj:

A leterhelt máj a leterhelt emésztõrendszer következménye. Ha az emésztõ- rendszert sikerül kissé mentesíteni, az egész szervezet a jobbulás útjára lép. A kálium az, ami a vért megtisztítja a salakoktól. Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendõ zöldséget és gyümölcsöt.

Vesemûködés serkentõ:

A leáztatott aszalt szilvát fõzzük úgy húsz percig. A kihûlt lének rendkívül magas ásványtartalma van. Ha naponta fogyasztunk ilyen lét, serkenthetjük vele a vese mûködését. A káliumnak és a szerves nátriumnak közös egymásra való hatásából alakul ki a szervezet vízháztartásának szabályozása.

Belsõ vérzések:

Belsõ vérzések kialakulásának több oka lehet. Ha a szervezet nem kap elegendõ nyers gyümölcsöt és zöldségfélét, belsõ vérzés jelentkezhet. Gyógyszer rá az ásványokkal és vitaminokkal való ellátás, így hasznos lehet az aszalt szilva is.

Emésztési zavarok:

A máj leterheltségének elsõ jele az emésztési zavarok megjelenése. Ha nem teszünk valamit az emésztéssel, a szervezetünkben a helyzet tovább romlik, a teher mind nagyobb lesz, mert a vér megtelt salakanyaggal. A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelen, hogy az elfogyasztás után hamarosan jelentkezik az eredmény. A gyomorba kerülve a szilva serkentõleg hat a gyomor mûködésére és a belek mozgására. A szilvában levõ mangán hatására a szervezetben az emésztést segítõ enzimek lökést kapnak. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is, ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb.

Székrekedés:

A szilva az egyik legeredményesebb gyógyszer a székrekedés ellen. Az aszalt szilvát megfõzzük vagy éjszakára leáztatjuk és a levét megisszuk. A szilvát is elfogyaszthatjuk, ami síkossá teszi a belek tartalmát, így biztosítjuk a féregszerû mozgás serkentését. A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak.

Koleszterin csökkentõ:

A kálium a szervezet salaktalanítását végezi. Az aszalt szilva az egyik legjobb forrása a káliumnak. Más elemek is megtalálhatók, s mindegyiknek megvan a feladata a szervezet mûködésében. Ha egy is hiányzik, felborul az egyensúly, betegségek lépnek fel. A vér koleszterin tartalma nem számit betegségnek, mert nem okoz fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszûkül, emelkedik a vérnyomás. A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást.

 

A lekvárról…


A helyi gyümölcsösök megjelenésének többféle oka van.

Egyrészt a Kárpátok, illetve a folyók közelsége miatt magasabb a páratartalom ezen a vidéken, másrészt a folyók áradása miatt nem termeszthettek búzát az érintett területeken, a gyümölcsfák viszont jól viselték, ha elborította õket a víz és a levonulás-a után értékes hordalékkal látták el a földet.

Évszázadok óta termesztenek itt gyümölcsöket, fõként szilvát. A gyümölcsökbõl nem csak pálinkát, hanem lekvárt is készítenek.

A szilvalekvárfõzés mind a mai napig családi esemény, sõt nem csak a család gyûlik össze, hanem a szomszédok is. Hogy miért?

A szilvalekvárfõzés hosszú folyamat, 18 órás mûvelet. A szilva rézüstben fõ állandó kavarás mellett és mivel kézzel kavarják és egy "kavaró" csak fél órát bír egyhuzamban, ezért folyton váltani kell a "kavaró" személyét. Ezért gyûlnek hát össze a rokonok, szomszédok, és hogy az idõ gyorsabban teljen, énekelnek, történetek mesélnek. A gyerekek szaladgálnak, a fiatalok elbújnak a sötétben...


Az itt megtalálható számtalan szilvafajta közül az egyik leghíresebb a "nemtudom" szilva, amely, mivel nem magvaváló, ezért maggal együtt kezdik el fõzni, és ha már eléggé megfõtt, a magról csak ekkor válik le a gyümölcs húsa, amit egy rostán keresztül, dörzsöléssel is segítenek. A rostán át fennmaradó héjrészt "pempõnek", míg a tiszta gyümölcshús részt "ciberének" nevezik.

A cibere rózsaszín, sûrû musthoz hasonló. Egy napig fogyasztható, és hasonló hatású.

(Ha valaki a szilvalekvár készítés idején érkezik hozzánk, bekapcsolódhat a folyamatba, és akár saját magának készítheti el lekvárját, ha bírja addig kavarni.)

Lekvárkóstoló

Ha ellátogat hozzánk, a következõ lekvárokat kóstolhatja meg a "Bereg Kincsei" udvarán:

  • Szilvalekvár
  • Rumos szilvalekvár
  • Rumos-fûszeres meggylekvár
  • Somlekvár

Szilvalekvár: Csak szilvából készült, cukor, tartósítószer és hozzáadott anyagok nélkül. Rézüstben fõzték, 18 órán keresztül.

Rumos szilvalekvár: a fõzés utolsó fázisánál rum kerül a készülõ szilvalekvárba. Ize még karakteresebb, különösen sütemények készítéséhez ajánlott, mivel jellegzetes ízvilágot kölcsönöz.

Rumos-fûszeres meggylekvár: rummal és hat féle fûszerrel készült meggylekvár. Nem tartalmaz tartósítószert, sem pektint. A fõzés során csak cukor, friss meggy, rum és fûszerek kerülnek felhasználásra. "Karácsonyi hangulat", titkos recept szerint.

Somlekvár: A som egy erdei gyümölcs, fája árnyékkedvelõ és igen lassan növõ. Hosszúkás, éretten mélyvörös színû, nagymagvú gyümölcs. A magról csak dörzsöléssel távolítható el a hús. Rendkívül savanyú ízû. Csak som és cukor felhasználásával készül a lekvárja. A lekvár fõként vadételekhez illeszkedik jól. Érdemes kipróbálni vele a Gerbaud szeletet, egy réteget ezzel a lekvárral elkészíteni. Igazán pikánssá teszi.

 Penyige - Lekvárium

Penyigén találjuk az ország elsõ szilva- és lekvármúzeumát. Az épület elsõ helyiségében a Penyigén megtalálható szilvafajták fotói, üvegben elhelyezett termések, szilvával kapcsolatos leírások, szilvapálinka, a tárolására használt korsók, üvegek és az aszaláshoz használt kasok láthatók.

A "hátsó házban" a szilvalekvár fõzéshez használt tárgyak, eszközök, a lekvárfõzés fotói és a folyamat leírása található.

Augusztus végén, szeptember elején a lekvárkészítés folyamatát élõben is megtekinthetjük. A látványt az udvaron lévõ "ökrös szekér" teszi még érdekesebbé, melynél a szilvapakolást láthatjuk látványos szalmabábuk felhasználásával. 


www.szilva.hu - Minden jog fenntartva - 2007
www.newsite.hu - weboldal készítés
Üzenet*
Email cím *
Küldés